d
Follow us

Sunt minor și am condus fără permis.

Bună ziua!

Sunt minor și mi-am chemat colegii e școală la mine pentru a îmi serba ziua. După ce am băut 3 beri, m-am urcat la volan pentru a îi impresiona pe prietenii mei. Am luat mașina bunicii din curte, chiar dacă nu am permis.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Pentru ce infracțiuni răspund?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Pentru început, ar trebui să știți că, potrivit art. 27 Cod penal, nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de un minor, care, la data comiterii acesteia, nu îndeplinea condițiile legale pentru a răspunde penal.  Astfel, conform art. 113 din Codul penal, capacitatea penală a minorului se determină diferit, în funcție de vârsta acestuia, prin urmare:

  • Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal (în acest caz subzistând o prezumție absolută în sensul lipsei discernământului, indiferent de cât de dezvoltat e minorul din punct de vedere fizic sau psihic și indiferent de natura infracțiunii comise).
  • Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani răspunde penal dacă se dovedește că a acționat cu discernământ. În acest caz, va fi incidentă aceeași prezumție a lipsei discernământului care, însă, spre deosebire de prima (care este absolută), este una relativă. Cu alte cuvinte, printr-o expertiză de specialitate se va putea constata că ați comis fapta cu discernământ, și astfel veți răspunde penal. Nu este exclusă situația în care ați comis mai multe infracțiuni, iar prin expertiza de specialitate să se constate că, în ceea ce privește o infracțiune, aceasta a fost comisă cu discernământ, iar în ceea ce privește cealaltă infracțiune, să fie comisă fără discernământ. 
  • În fine, minorul care a împlinit 16 ani va răspunde penal, iar în acest sens va opera o prezumție relativă a existenței discernământului, care de altfel poate fi răsturnată. 
În situația dvs., ne aflăm în ipoteza a doua, în care legea prezumă relativ lipsa discernământului la comiterea faptelor. În ceea ce privește faptele penale săvârșite, având în vedere că ați sustras pentru o oră mașina bunicii dvs., având scopul de a o folosi, ați săvârșit infracțiunea de furt în scop de folosință, prevăzută de art. 230 Cod penal, care este o variantă atenuantă a furtului și este pedepsită mai ușor. Totodată, ați săvârșit și infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe (art. 336 Cod penal) și infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal), toate trei infracțiunile aflându-se în concurs. Într-o astfel de situație, recomandăm cu tărie contactarea unui avocat specializat, întrucât dacă se dovedește că nu ați avut discernământ atunci când ați săvârșit faptele, veți beneficia de cauza de neimputabilitate a minorității, care va înlătura responsabilitatea. 

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ești acuzat că ai condus fără permis?”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată fără permis. Mai mult decât atât, în articolul „Amânarea aplicării pedepsei” am arătat raționamentul din spatele acestei decizii și cum o poți obține.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.